Acıpayamda ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavunları ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Ovada genellikle kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve diğer birçok ürün yetişir.
Acıpayam’da neler yapılır?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Acıpayam’ın eski adı nedir?
Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.
Acıpayam anlamı nedir?
Bölgede çok sayıda badem ağacı olması ve badem ağaçlarının acı olmasından dolayı “Acıpayam” denmesi kuvvetle muhtemeldir. Bölgede bademlere “Payam” denmesi de bu ismin yukarıdaki açıklamalardan ortaya çıktığını doğrulamaktadır. Acıpayam’da ilk yerleşim M.Ö.’ye dayanmaktadır. 2000’li yıllara dayandığı kesindir.
Acıpayamın neyi meşhur?
1628 km² yüzölçümüyle Denizli’nin en büyük ilçesidir. Bu bölgede tütün yetiştiriciliği ana faaliyet olsa da, adı badem üretiminden gelen “payam” kelimesini de almaktadır. Ayrıca bölge “goku” adı verilen yemeğiyle de adından söz ettirmiştir.
Denizli’nin en meşhur meyvesi nedir?
Denizli’nin Yükselen Değeri: Cennet Elması4 Kasım 2019
Acıpayam kanyonunda suya girilir mi?
Acıpayam Kanyonu’nda yüzebilir misiniz? Kanyona suya girmek yasaktır.
Acıpayam Kanyonu ziyarete açık mı?
ACIPAYAM KANYONUMUZDA yenileme ve peyzaj çalışmaları devam etmekte olup, çalışmalar nedeniyle son 200 metrelik kısım geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.
Acıpayam Kanyonu neden kapalı?
Acıpayam Kanyonumuz 30 Nisan 2022 tarihine kadar tadilat nedeniyle kapalı olacaktır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Denizli Acıpayam hangi Türk boyu?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.
Acıpayam Ovası nasıl oluştu?
Acıpayam Ovası, jeolojik olarak çok genç bir çöküntü havzasından oluşmuş olup, daha sonra alüvyonlu toprakla dolmuştur. Kırmızımsı kireçtaşı toprakları oldukça derin ve verimlidir. Ova, Ege bölgesinin ve ülkemizin en önemli ovalarından biridir. Toplam tarım alanı 413.260 dekar olup, bunun 100.000 dekarı sulanmaktadır.
Denizli Acıpayam ne oldu?
Madendeki göçük dram yarattı: 6 çocuk geride kaldı. Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki krom madenindeki göçük dram yarattı. 16 işçi ölümden kıl payı kurtulurken, enkaz altında kalan işçi, biri yeni doğmuş 6 erkek çocuğuyla kaldı.
Acıpayam ne zaman ilçe oldu?
Yöre halkının Germiyanoğulları’na karşı verdiği mücadele günümüze kadar ulaşan “Avşar Beyleri” türküsünde dile gelmiştir. Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdari Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe olmuştur.
Acıpayam hangi bölgededir?
Acıpayam, Türkiye’nin Denizli ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.772 km2’dir ve nüfusu 54.888’dir (2022). Ege Denizi ile Akdeniz arasında yüksek rakımlı bir alanda yer almaktadır. Denizli ve Antalya şehirleri arasındaki yol üzerinde iki barajla sulanan bir ovadır ve kavun ve karpuz yetiştiriciliği ile ünlüdür. Acıpayam, Türkiye’nin Denizli ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 1.772 km2’dir ve nüfusu 54.888’dir (2022).
Denizli’de en çok hangi tarım ürünleri yetişir?
Denizli tarıma çok uygundur. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, ceviz, mısır, nohut, tütün, kekik, haşhaş tohumu, ayçiçeği çekirdeği, üzüm, incir ve pancardır. Sebze üretimi 250.000 tondur. Daha sonra üzüm, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, badem, erik ve nar bol miktarda yetişir.
Denizli’nin geçim kaynağı nedir?
Sanayi, turizm, ticaret ve hizmet sektörleri oldukça gelişmiş olan Denizli, Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Anadolu Kaplanları’nın lideridir. Dünyanın en önemli tekstil başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi, Türkiye’nin leblebi ve leblebi ürünlerine olan talebinin yaklaşık %85’ini karşılamaktadır.
Manisa’da en çok ne yetişir?
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri kurutulmuş ve yaş üzüm, zeytin, kiraz, tütün, kurutulmuş ve yaş domates, mısır, kavun ve karpuzdur. İlimizin Türkiye tarımsal üretimi için önemli olan tarımsal ürünleri ve ülke üretimindeki yerleri aşağıda listelenmiştir.
Denizli’nin neyi meşhur?
Mısır böreği, yen böreği, süller pidesi, çiğ dolma, börülce böreği ve Denizli usulü katmer Denizli bölgesinin en meşhur yemekleridir. Denizli’de hediyelik eşya mı almak istiyorsunuz? Tarihi ve doğal güzellikleriyle birçok turistin uğrak noktası olan Denizli ilinde birçok hediyelik eşya ürünü bulunmaktadır.