Kavun hangi sıklıkla sulanır?
Kavunların uygun toprak koşullarına ekilerek yetiştirildiği ülkelerde meyve verene kadar aşırı sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa sulama yapılmalıdır ancak aşırı olmamalıdır. Meyve verme döneminden sonra sulama arttırılmalıdır. Bu dönemden itibaren 12-15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kavun çok su ister mi?
Kavunun eti yaklaşık %91 oranında su içerir, bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi biçimli meyveler üretmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Bitkiler nemli olmalı, ancak aşırı sulanmamalıdır. Aşırı nem çimlenmeyle ilgili sorunlara neden olabilir.
Kavun hangi gübreyi sever?
Gübreleme şekli ve miktarı toprağın cinsine ve yapısına, ayrıca içerdiği besin miktarına bağlıdır. Kavun yetiştiriciliğinde dekara 50 kg azot, 45 kg fosfor ve 15 kg potasyum gübresi uygulanması önerilmekle birlikte, iyi sonuç verecek gübrelemenin toprak analizi yaptırıldıktan sonra belirlenmesi uygun olacaktır.
Kavun susuz yetişir mi?
Dr. Daşgan, “Burada geliştirilen kavun çeşitleri, normal şartlarda sulanan kavunların yarısı kadar su aldıklarında başarıyla yetişiyor. Hatta susuz bile yetiştiriyoruz. Hidroponik yetiştiricilikte verim biraz düşüyor ama kalite artıyor.
Kavun kaç santim arayla dikilir?
Kavuna vuran güneş ışığı kabuğun rengini belirler ve ona güzel bir aroma verir. Daha fazla güneşten faydalanmak için dikim kuzey ve güney yönlerine yapılmalıdır. Kavun fideleri 55 cm arayla ve 150 ila 200 cm arasındaki sıralara dikilmelidir.
Karpuz kaç günde bir sulanmalıdır?
Fideler genç yaşta aşırı sulanırsa bu onun gelişimini olumsuz etkiler. Meyve oluşumuna kadar mümkün olduğunca az sulamak gerekir. Meyve büyüklüğü 5-6 cm’ye ulaştıktan sonra normal sulama yapılmalıdır. Bu dönemden itibaren 15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kavun nasıl büyütülür?
Büyüme evresinde sıcak ve güneşli havayı sever. Toprak sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıktığında ekim yapılır. Büyüme evresinde don riski olmamalıdır. Kavun yetiştirmek için derin, su tutma kapasitesi yüksek, geçirgen ve besin açısından zengin kumlu tınlı topraklar tercih edilir.
Kavun verimi nasıl artırılır?
Yüksek verim ve kaliteye ulaşmak için gerekli besin maddelerinin zamanında ve yeterli miktarda gübreleme yoluyla verilmesi büyük önem taşır. Potasyum karpuz ve kavun yetiştiriciliğinde çiçeklenmeyi ve verimi artırır; meyve kalitesini iyileştirir; yüksek aroma, renk ve şeker oranı sağlar.
1 dönümden kaç ton kavun çıkar?
Genel kabul görmüş bir verim ortalaması olmamakla birlikte hektardan ortalama 2 ila 6 ton kavun elde edilebilmektedir.
Kavun neyi sever?
Kavun sıcak ve kuru havayı sever. Soğuk havada kavun üretimi yapılamaz, ancak 25 derecelik ideal sıcaklıkta, hatta yaz aylarında 15 derecenin üzerinde kavun üretimi yapılabilir. Toprağın pH’ı 6 ve 6’dır.
Kavuna şeker gübresi ne zaman verilir?
Bitkilerin büyüme evrelerine ve ihtiyaçlarına göre şeker gübrelemesinin belirli aralıklarla, genellikle sezon başında veya büyüme evresinde tekrarlanması gerekir.
Kavuna kalsiyum ne zaman verilir?
Açıklama BİTKİ KULLANIM DÖNEMİ Karpuz, kavun, kabakMeyve tutumundan sonraki gelişme döneminde.ÇilekMeyve tutumundan sonraki gelişme döneminde.Bağ, kiviMeyve tutumundan sonra.MuzBahçede parmaklar büyümeye başladıktan sonra.
Kavun kaç günde bir su verilir?
Sulama zamanı ve sayısı toprağın cinsine, su tutma kapasitesine ve bitkinin büyüme dönemine göre değişir. Meyve verme döneminden sonra sulama arttırılmalıdır. Bu dönemden itibaren 12-15 günde bir sulama yapılmalıdır.
Kavun sulama nasıl yapılır?
Kavun sulama Kavun bitkisi meyvenin büyümesi ve olgunlaşması sırasında bol suya ihtiyaç duyar. Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinliğe kadar yayıldığından, bu tür topraklarda daha sık sulanmalı ve sulama kök seviyesine kadar yapılmalıdır.
En iyi kavun tohumu hangisi?
Verimli, kaliteli, yüksek tat ve aromaya sahiptir. Kabuk kısmı sert olup sarı üzerinde siyah desenler vardır. Kırkağaç kavununun kökleri genellikle yüzeyde gelişir.
Kavun suyu ne zaman kesilir?
Dekara Bitki Sayısı Bu nedenle erken dikimlerde fide, geç dikimlerde ise tohum ekimi uygundur. Meyve olgunlaşması için 25-32 derece sıcaklık uygundur. Meyve olgunlaşmasından 15-20 gün önce su miktarı azaltılır veya tamamen kesilir.
Kavunun yaprakları neden sararır?
Kavun; Genç yapraklar solabilir veya ölebilir, yaşlı yapraklar ise sararabilir ve bitki yavaş yavaş ölebilir.
Kavun verimi nasıl artırılır?
Yüksek verim ve kaliteye ulaşmak için gerekli besin maddelerinin zamanında ve yeterli miktarda gübreleme yoluyla verilmesi büyük önem taşır. Potasyum karpuz ve kavun yetiştiriciliğinde çiçeklenmeyi ve verimi artırır; meyve kalitesini iyileştirir; yüksek aroma, renk ve şeker oranı sağlar.
Kavun olgunlaştığını nasıl anlarız?
Dokunma: Kavunu hafifçe sıkarsanız, hafifçe bükülmelidir. Sert değilse, bu olgunlaştığını gösterebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Lazca Purki Ne Demek