Grevde olmak ne demek?
Grev, işçilerin işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir işyerinin aynı amaçla toplu halde çalışmama kararına uyarak, toplu halde çalışmayarak işyerindeki işi durdurmaları halinde meydana gelir.
Vahşi grev nedir?
Başka bir deyişle, sendika tarafından örgütlenip yürütülmeyen grevler “görev dışı grev”lerdir. Kaynak: Kağnıcıoğlu, D. (2012). Toplu işçi uyuşmazlıkları ve çözümleri.
Çıkar grevi nedir?
Grevler, amaçları ve uygulanma yöntemleri bakımından çeşitlilik gösterir ve farklı isimlere sahiptir: Çıkar grevi: Toplu pazarlık yasal süreci çerçevesinde gerçekleşen grev. Hak grevi: Uygulanabilir toplu sözleşmenin hükmü veya hükümleri uygulanmadığında yapılan grev.
Greve girmek ne demek?
Grev, işçilerin toplu olarak yaptıkları işi bırakıp, işin niteliğine göre işyerindeki faaliyeti durdurma veya önemli ölçüde aksatma konusunda anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla çalışmama kararına uyarak yaptıkları bir işlemdir.
Grevin şartları nelerdir?
3. Yasal grevin unsurları: Mesleki amaçlı grev unsuru bulunanlar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu md.
Grev ne oluyor?
Grev; İşçilerin toplu halde çalışmayarak işyerindeki faaliyetleri durdurmak veya önemli ölçüde aksatmak amacıyla işlerini bırakmaları ile meydana gelir.
Grev türleri nelerdir?
Grev ve yasadışı grev Siyasi amaçlı grev, genel grev ve dayanışma grevi de yasadışı grevdir.
Yasadışı grev ne demek?
Grev yasağına veya grev engellemesine rağmen gerçekleşen grevler yasadışı grevlerdir. Dolayısıyla, grev kararı kalıcı grev yasağına rağmen alınır ve uygulanırsa veya grev geçici grev yasağına ve geçici grev engellemesine rağmen devam ederse, bu grevler yasadışıdır.
Dayanışma grevi nedir?
DAYANIŞMA GREVİ: İşçilerin başka bir işyerinde başlattıkları mücadeleyi sonlandırmak için gerçekleştirdikleri iş durdurma eylemine dayanışma grevi denir. Dayanışma grevi yasal bir hak olmasa da, dünya çapında işçi sınıfının meşru yöntemlerinden biridir.
Fiili grev ne demek?
Sendika temsilcilerinden bağımsız olarak diğer işçilerle yapılan gayrı resmi veya gerçek grevler, sendika karşıtı yasaların etrafından dolanmak anlamına gelir. Bu, sendika fonlarına el konulamaması ve işverenlerin grev kırıcıları önceden örgütlemelerinin hiçbir yolu olmaması anlamına gelir.
Kanuni grev nedir?
Grev, iki alana ayrılır: yasal grev ve yasadışı grev. Yasanın belirlediği çerçeve içinde gerçekleşen ve yasal prosedüre uygun olarak gerçekleştirilen greve yasal grev, yasadışı olarak veya kolektif çıkarlar konusunda uyuşmazlığa dahil olmayan konfederasyonlar tarafından alınan grev kararına ise yasadışı grev denir.[7]
Greve’ye kimler katılamaz?
(3) Grev ilan edildiği gün işyerinde veya şirkette çalışan tüm çalışanlar grev oylamasına katılabilir. Ancak işveren veya işveren adına şirketin tamamını yöneten işveren vekilleri grev oylamasına katılamaz.
Grev en fazla kaç gün sürer?
Yeni yasa düzenlemesinde, 1. 6 iş günü içinde karar verilemediği ve 2. 6 iş günü içinde karar verilmesi gerektiği yönündeki kısıtlamalar kaldırıldı. Uyuşmazlık raporunun tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde grev kararı alınabilecek.
Lokavt grevi nedir?
Yukarıda da belirtildiği gibi lokavt, bir çalışanın belirsiz bir süre için işten uzaklaştırılması durumudur. Toplu iş sözleşmesinin 26. maddesi çerçevesinde lokavt, işveren ile çalışan arasındaki anlaşmazlık ve uyumsuzluklar nedeniyle bir çalışanın süresiz olarak işten uzaklaştırılmasıdır.
Grev sonunda ne olur?
Greve katılan çalışanların iş sözleşmeleri grev süresince geçerliliğini koruduğu için greve katılan çalışanlar grev sona erdiğinde işe başlamak zorundadır. Grev sona erdiğinde iş sözleşmesindeki askı sona erer. İş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesi ise sözleşme grevin sona ermesinden sonra kalan süre boyunca devam eder.
Grevde maaş alınır mı?
Buna göre: “İşverenler grev (ve lokavt) süresince iş sözleşmesi askıda kalan işçilere ücret ve sosyal yardım ödeyemezler; bu süre kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz.”
Grevdeyiz ne demek?
Toplu ve bilinçli işten ayrılma. Bir işi veya faaliyeti bırakma. İş hukukunun ve onunla ilişkili toplu pazarlık sisteminin önemli araçlarından biridir. İşçiler işverenin belirlediği koşullar altında çalışmayı reddedip toplu olarak işlerini bıraktıklarında, grev bir baskı unsuru haline gelir.
Grev kararı alınırsa ne olur?
İşyerinde grev kararı alınmışsa, işveren kendi işyerinde çalışmak isteyen çalışanları işe alabilir. Ancak, bir işyerinde lokavt kararı verilmişse, çalışan artık o işyerinde çalışamaz. (Zorla çalışacak çalışanlar istisnadır.) 13 Ekim 2024
1 Ağustos doktorlar grevde mi?
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren 19 sendika ile iki aile hekimliği derneğinin katılımıyla kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM), 1 ve 2 Ağustos’ta ülke çapında grev çağrısı yapma kararı aldı.