Kırıkkale daha önce nereye bağlıydı?
Ayrıca 11 adet mahalli idare birliği bulunmaktadır. 12 haneli Kırık köyü mevkiinde kurulan belde, 1929 yılında bucak, 1941 yılında ise belediye olmuştur. 1944 yılında Ankara iline bağlı ilçe statüsüne kavuşan Kırıkkale, 21.06.1991 tarihinde
Kırıkkale hangi mezheptendir?
Anadolu Aleviliği. Tahtacılar, Antep, Adana’dan Akdeniz, Ege kıyıları ve Trakya’ya kadar uzanan bir alanda kerestecilik ve ormancılık yapan Türkmen Alevileridir. Bu coğrafi bölgede, Adana, Antalya, Muğla, İzmir Balıkesir, Çanakkale ve Kırklareli gibi illerde en az 4 veya 5 Alevi köyü bulunmaktadır.
Kırıkkale’nin kaç tane köyü var?
Kırıkkale İlçe Sayısı: 8 Belediye Sayısı: 12 Belde Sayısı: 3 Köy Sayısı: 184
Kırıkkale hangi Türk boyundandır?
Sonraki yüzyıllarda Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Oğuz Türk boylarına bağlı çok sayıda boy ve topluluk Kırıkkale yöresine yerleşerek burayı tam bir Türk ve İslam yurdu haline getirmiştir.
Kırıkkale Hasandede Alevi mi?
Hasan Dede köyü, Kırıkkale ilinde Selçuklular döneminde bölgeye yerleşen Oğuzların Beydili aşireti tarafından kurulan bir Türkmen köyüdür. Köylüler sadece Alevilerden oluşmaktadır.
Keskin soyu nereden gelir?
1850’den kalma Osmanlı arşiv belgelerine göre Keskin’deki insanların çoğu Türkistan’dandır. Ayrıca ilçe merkezine ve ilçenin bazı köylerine sürgün veya göç yoluyla gelen Kırım Tatarları da vardır. 1690-91’de kurulmuştur.
Kırıkkale neyi ile ünlü?
Keskin tava, şehrimizin en meşhur ve coğrafi olarak bilinen yemeğidir. Ayrıca gavurga, acılı sirke, kılıçlar soğanı, wovak, un tarhanası ve yoğurt tarhanası gibi yöresel lezzetler Kırıkkale mutfağının çeşitliliğini ortaya koymaktadır.
Kırıkkale Delice ismi nereden gelir?
İlçe bugünkü adını Delice Çayı’ndan almıştır. Delice ilçesi doğuda Sungurlu (Çorum) ve Yerköy (Yozgat) ilçeleri, batıda Keskin (Kırıkkale) ilçeleri ve kısmen Balışeyh (Kırıkkale) ve kısmen Sulakyurt (Kırıkkale) ilçeleriyle sınırlıdır.
Kırıkkale’nin en büyük ilçesi hangisidir?
Yıllar geçtikçe nüfusu artan Kırıkkale’nin en kalabalık ilçesi 33.659 kişiyle Yahşihan’dır. Yahşihan’daki nüfus yoğunluğunun sebebi Kırıkkale Üniversitesi’dir. İkinci büyük ilçe ise 15.637 kişiyle Keskin’dir.
Kırıkkale’nin eski adı nedir?
Kuzeydeki Kırıkköyü ile ortadaki Kaletepe’nin kısaltılıp birleştirilmesiyle oluştuğu söylenmektedir. Bu ismin halk arasında genel olarak benimsendiği varsayılsa da bölgenin adı Osmanlı arşiv belgelerinde bugünkü şekliyle Kırıkkal’a olarak geçmektedir.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kargın hangi boy?
Oğuz Kağan destanına göre Karkin boyu, Oğuz boylarının 24 boyundan biridir. Bu boyların, Bozoklar kolundan (sağ kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. Akkoyunlu ve Dulkadiroğulları bu boydandır. Karkın, “taşan ve doyurucu” anlamına gelir.
Delice önceden nereye bağlıydı?
Keskin (Kırıkkale) ilçesine bağlı Delice köyü, 1928 yılında bucak yapılmış. Kırıkkale’nin 1946 yılında ilçe olmasıyla, 1960 yılında Kırıkkale’ye bağlanarak 36 köyü bulunan ilçe statüsüne kavuşmuş.
Keskin eskiden nereye bağlıydı?
Daha önce Ankara’ya bağlı bir ilçe olan Keskin, 17 Ağustos’ta 3587 sayılı kanunla kuruldu.
Sulakyurt eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz, 27 Haziran 1957 tarihinde yayımlanan 9644 sayılı ve 7033 sayılı kanunla Ankara’ya bağlı bir ilçe olmuştur. Belediyemiz 1956 yılında kurulmuş olup, 1960 yılında SULAKYURT ismiyle Ankara ilinin ilçe merkezi olmuştur. 3578 sayılı kanunla ANKARA ilinden ayrılarak 1989 yılından itibaren KIRIKKALE iline bağlanmıştır.
Kırıkkale ne zaman bir şehir oldu?
Kırıkkale, 21 Haziran 1989 tarihli 3578 sayılı Kanunla, merhum Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL’ın (Başbakanlığı döneminde) yaptığı törenle il olmuştur. İlk valisi Fikret GÜVEN, 17 Ağustos 1989’da törenle il valisi olarak göreve başlamıştır.