İçeriğe geç

Gezici artrit ne demek

Gezici Artrit: Tanım, Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Gezici artrit, inflamatuar bir hastalık olan artritin geçici bir formudur. Bu, kısa süreli bir artrit atağına neden olur ve herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir. Gezici artrit, enfeksiyon veya alerjiye neden olabilir ve genellikle kısa süreli olur. Hastalık, bazı durumlarda sıklıkla tekrarlayabilir ve kronik artrite dönüşebilir.

Gezici artrit, çoğu zaman tek bir eklemi etkiler. Genellikle, ağrı, şişme ve hareket kısıtlılığı görülür. Bazen, kalp, akciğer, böbrek veya başka organları etkileyebilir. Gezici artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak, kimyasal reaksiyonlar, infeksiyon, alerjenler ve bazı ilaçlar gibi pek çok faktörün bu duruma neden olabileceği düşünülmektedir.

Tanı

Gezici artritin tanısı, hastalığın geçtiği eklemler, vücut sıcaklığı, kas krampları, kan testleri ve eklem röntgenleri gibi fizik muayene bulguları ile konulur. Bazen, artritin nedeni keşfetmek için bazı araştırmalar ve testler yapılabilir.

Tedavi

Gezici artritin tedavisi, hastanın durumuna ve hastalığa neden olan sebebe göre değişebilir. Özellikle, infeksiyon nedenli gezici artrit olması durumunda, infeksiyonun tedavi edilmesi önceliklidir. Ağrı ve şişmeyi azaltmak için, aspirin, ibuprofen ve diğer non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ağrıyı daha da hafifletmek için, kortikosteroid ilaçlar da verilebilir.

Eklemleri şişlik ve hassasiyetten korumak için, kollara veya bacaklara sıcak kompres uygulanabilir. Ayrıca, eklem hareketi sağlamak için, fizik tedavi de tavsiye edilebilir.

Önlemler

Gezici artriti önlemek için, alerjenlerden ve infeksiyonlardan korunmak çok önemlidir. Ayrıca, eklemleri şişlik ve hassasiyetten korumak için, nefes alma egzersizleri, yoga ve diğer egzersizler yapmak önemlidir. Aşırı hareket etmemeye ve stresi azaltmaya da dikkat etmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir